Achter de schermen bij…. Gabanna Foodworks.
In het eerste oogstseizoen van Herenboeren Rhoon is er pasta gemaakt van onze verbouwde spelt. De dag na het Openingsfeest zijn er Herenboeren flink aan de slag gegaan met wortels schoon boenen. En niet voor niks, want inmiddels is er wederom zo’n 400 kg pasta geproduceerd en nu niet alleen van onze (oer)granen, maar dus ook met wortel als ingrediënt.
Hoe gaat dat nu in zijn werk, pasta maken op ambachtelijk kleinschalige manier? In BlueCity (voormalige Tropicana) in Rotterdam zit Gabanna Foodworks. Hier wordt in kleine batches met oergranen en andere ingrediënten (zoals onze wortel) pasta geproduceerd.
De uit Oeganda afkomstige eigenaar, Sean Patrick, besloot na zijn studie aan de Universiteit van Wageningen zijn droom na te jagen en pasta te gaan produceren op zijn eigen wijze. Na enige jaren van proberen en investeren had hij het juiste recept gevonden om pasta te maken met oergranen die onder meer in het Buijtenland van Rhoon groeien.
Pasta die je in de supermarkt koopt, is van een geheel andere samenstelling en heeft als hoofdbestanddeel durum-tarwe. Vanwege die andere samenstelling van de pasta met oergranen, moest de apparatuur van Gabanna Foodworks ook worden aangepast. Daarnaast werkt Sean met een mal van brons en niet van teflon, zoals in de industriële productie . Een bronzen mal zorgt voor een ruwe structuur van de pasta waardoor de pastasaus aan de pasta blijft kleven en dit zorgt weer voor een beter mondgevoel en smaakbeleving. En er zijn verschillende vormen: mini pompoen (zucca) en pasta met een twist (casarecce).
Onze pasta met wortel is een mengsel van wortel puree, Quintus tarwebloem, Deense spelt meelen water. Na 24 uur drogen in de houten lades kan de pasta verpakt worden. . Binnenkort wordt de geproduceerde wortel pasta verdeeld onder de Herenboeren. Er komt een bericht via de HAPP hierover.
Voor meer informatie, ga naar Gabanna Foodworks – BlueCity

