Hoera, het is officieel! Herenboerderij Rhoon, 20e Herenboerderij van Nederland

Tekst: Jeanette Verdonk

Er is zoveel gebeurd de afgelopen maanden, hoogste tijd voor een nieuwsupdate. 

  • Het bestuur van Herenboeren Rhoon is gevormd en bestaat uit Martijn Stortenbeker (voorzitter), Allard Drijver (penningmeester), Akke Derksen, Emiel van Hummel (secretaris) en Jeanette Verdonk
  • De coöperatie is opgericht.
  • Zeven informatiebijeenkomsten om mede-eigenaren te werven zijn georganiseerd in de Korenzolder van De Buytenhof.
  • De samenwerkingsovereenkomst met de Buytenhof is getekend.
  • Er worden gesprekken gevoerd met kandidaat-boeren.
  • Het teeltplan is bepaald en de eerste tarwe  gezaaid. 
  • En het allerbelangrijkste: 73 mede-eigenaren zijn ingestapt! Zij hebben hun lidmaatschapsovereenkomst getekend en hun inleg overgemaakt. Zien we jou ook snel op de meest kakelverse Herenboerderij van Nederland?

Eerste oogst verwacht in juni
Herenboerderij Rhoon start met circa 3,5 hectare op het perceel van boer Wiard Visser van de Buytenhof. Het eerste teeltplan is gereed en de tarwe is al gezaaid. Begin mei zullen de eerste groenten gezaaid worden, onder meer tuinbonen, meerdere soorten kroten, suikermaïs, pastinaak en uien. Herenboerderij Rhoon verwacht in juni te starten met de uitgifte van groenten vanuit een van de schuren van de Buytenhof.

Het bestuur hoopt de komende jaren snel verder uit te breiden en streeft een volledig Herenboerderij concept na met 20 hectare waar het totale aanbod van groente, fruit, eieren en voor – wie wil – vlees levert. 

Boerderij runnen, doen we samen
De eerste informatiebijeenkomst werd gehouden op 19 december vorig jaar en daarna volgden er nog zeven in de maanden januari, februari en maart. Zo zijn de eerste herenboeren ingestapt. De teller staat inmiddels op 73 mede-eigenaren, dit zijn totaal 167 leden/monden. Zij hebben hun lidmaatschap overeenkomst getekend en de eenmalige inleg van 2.000 euro (of 1000 euro voor een eenpersoonshuishouden) overgemaakt. 

Maandagavond 25 maart hebben we onze eerste Algemene Leden Vergadering gehad! Echt een belangrijke mijlpaal voor onze boerderij. We kwamen samen in ‘t Centrum in Rhoon. Wat een opkomst. Zo leuk om iedereen voor de eerste keer te ontmoeten. 52 van de 73 stemgerechtigden waren aanwezig.

Het jaarplan, het huishoudelijk reglement en de hoogte van het contributiebedrag zijn vastgesteld. Het contributiebedrag is voor het  eerste jaar € 10,00. Dit is het bedrag dat je per week, per persoon betaalt voor de oogst. Dit bedrag wordt maandelijks geïncasseerd. Wat een mijlpalen voor onze Herenboerderij.

De mede-eigenaren staan te popelen om samen met de boer aan de slag te gaan. Op een herenboerderij is het namelijk niet de bedoeling dat alleen de boer in loondienst het werk doet. We doen het samen. In de afgelopen maanden zijn door de coöperatieleden al zo’n 12 werkgroepen opgericht om de Herenboerderij te ondersteunen, denk aan de ICT, Samen, Communicatie, Klussen, Monitoring biodiversiteit, Uitgifte (van de wekelijkse oogst pakketten) etc.

Hoe word je ook Herenboer van Rhoon? 
Op onze website is alle informatie te vinden over het concept Herenboeren en een uitgebreide FAQ met de meeste gestelde vragen. Wil je  ook herenboer worden? Goed nieuws, er is nog plek.  Download via de website de intentieverklaring en stuur deze naar: rhoon@herenboeren.nl  Het bestuur neemt dan contact met je op.

Herenboerderij Rhoon is de 20e Herenboerderij van Nederland
Herenboerderij Rhoon is de 20e Herenboerderij van Nederland
We starten met circa 3,5 hectare op het perceel van boer Wiard Visser van de Buytenhof
We starten met circa 3,5 hectare op het perceel van boer Wiard Visser van de Buytenhof
De allereerste algemene ledenvergadering
De allereerste algemene ledenvergadering

Deel dit bericht: